Pasica
otroci_8.jpg
Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Zgodovina paintballa
Skozi leta Paintball se je začel leta 1981 z 12 tekmovalci ki so igrali igro Osvoji zastavico, z markerji na zrak. Od takrat se je igra razvila v tako imenovani '' multi-million dollar sport'', z amaterskimi in profesionalnimi turnirji po ZDA in Evropi, ki ponujajo nagradne sklade v velikosti več sto tisoč dolarjev. Prvi proizvajalci paintball opreme so bili, Daisy( proizvajalci palet in zračnih pušk), Crossma (porizvajalci zračnih pušk), Scott USA ( proizvajalci smuči ,smučarske opreme, koles,...) in JT USA (proizvajalci zaščitne opreme za motorje) in še mnogo drugih podjetij ki se ukvarjajo samo s paintballom (Tippmann, Tomahawk, Bob Long). Danes pa so na velikih turnirjih sponzorji velika imena kot so Budweiser, Pepsi – Cola, Coca Cola,... 1971 Daisy patentira prvi proizveden marker imenovan Nel-Spot 007. Bil je namenjen za markiranje škatel ter dreves. Marker ni smel v uporabo paintballa za 11 let. 

1981 Paintball se začne v New Hampshire v ZDA. Začetniki paintballa pa so bili: Bob Gurnsey (prodajalec športne opreme) Hayes Noel (borzni mešetar) Charles Gaines (pisatelj) 12 prijateljev je odšlo v gozdove New Hampshira z markerji Nel-Spots, maskami Shop Goggles in oljnimi krogljicami. Odigrali so prvo zgodovinsko igro Osvoji zastavico. 
1982 Odpre se prvo zunanje igrišče v Rochesterju v N.Y.- Odprl ga je Caleb Strong. 
1983 Prvi turnir NSG National Championship je bil nagrajen z nagradnim skladom 14.000$. Prvi paintball poligon pa je bil odprt v Torontu v Kanadi. Junija, Lionel Atwill, eden od originalnih 12 igralcev, napiše "The Official Survival Game Manual" - prvo paintball literaturo. 
1983/1984 Začne se uporabljati zrak(constant air) in pojavi se mnogo novosti. 
1984 Paintball se začne razvijati. Tippmann pošlje na trg prvi pol-avtomatski marker z imenom SMG-60. 
1992-1993 NPPL (National Professional Paintball League) je bila ustanovljena v ZDA. Danes velja za eno najboljših paintball lig na svetu.
 

Športno društvo Xsports

Športno društvo X Sports

3320 Velenje 
DAVČNA.ŠT.: 
TTR:

Kontakt

Dejan Hrovat
T: 041 354 677 (Dejan)
dejan@xsports.si
info@xsports.si

Izdelava spletne strani

RT oblikovanje
info@rt-oblikovanje.si
www.rt-oblikovanje.si

RocketTheme Joomla Templates